Skip to main content

Tietoinen läsnäolo luonnonkuvauksessa 20.-23.9.2023

Valokuvausretriitti kansallispuistossa

Aika ja paikka

20.-23.9.2023, Oulangan tutkimusasema, Kuusamo.
Kurssi alkaa keskiviikkona 20.9. klo 15 Kuusamon keskustassa sijaitsevassa Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa ja päättyy la 23.9. klo 13 Oulangan tutkimusasemalla.

Kohderyhmä

Luonnosta ja luonnonvalokuvauksesta kiinnostuneet henkilöt, jotka haluavat oppia tietoista läsnäoloa ja havainnointia luontoympäristössä sekä näiden taitojen soveltamista luonnonvalokuvaukseen.

Kurssille voi tulla myös aloitteleva valokuvauksen harrastaja. Kurssilla annetaan tarvittaessa opastusta kuvaamisen perusteita ja kameratekniikasta. Tarkoitus on kuvata omilla kameroilla, mutta tarvittaessa ennakkovarauksesta opistolta voi lainata kameran, jolla voi kuvata monipuolisesti eri kohteita.

Kouluttaja

Mindfulness-ohjaaja lääketieteen tohtori Kari Varkila toimii kurssin opettajana. Hän on suorittanut myös valokuvausopintoja.
Kokenut luonnonvalokuvauksen asiantuntija FM Kari Kantola toimii avustavana opettajana luonnonvalokuvauksen ja kameratekniikan opastajana.

Tavoitteet

Oppia luonnonvalokuvaajan tärkeä taito olla keskittyneesti ja tietoisesti läsnä kuvaustilanteessa, sen sijaan että annamme mielemme vaeltaa menneessä ja tulevassa tai että tulemme kuvaustilanteeseen pyrkien suorittamaan jotain ennalta päättämäämme.

Valokuvaus, jossa hyödynnetään tietoisen läsnäolon taitoja, avaa mielen ja aistit havainnoimaan asioita, joita emme muuten ehkä huomaisikaan ja pitää mielemme keskittyneenä vallitsevaan hetkeen. Tietoinen läsnäolo on joillekin luontainen taipumus, mutta useimmat meistä hyötyvät yksinkertaisista tietoisen läsnäolon harjoituksista ja niiden säännöllisestä harjoittamisesta.

Kurssin jälkeen valokuvaajalla on tietoisen läsnäolon hyödyntämisen perustaidot, joita valokuvauksen syventämisen ja monipuolistamisen lisäksi voi hyödyntää mielen rauhoittajina arjen kiireisissä ja stressaavissa tilanteissa.

Sisältö

Kurssilla perehdytään Tietoisen läsnäolon eli mindfulnessin harjoituksiin ja niiden hyödyntämiseen luonnonvalokuvauksen tukena. Kurssilla annetaan sekä perustiedot mindfulnessin hyödyistä että valmiudet käytännöllisten harjoitusten suorittamiseen. Harjoituksia tehdään sekä sisätiloissa että valokuvauksellisissa luontokohteissa, joihin mennään sekä kameran kanssa että ilman kameraa.

Tietoinen läsnäolo valokuvauksessa -kurssi toteutetaan Oulangan tutkimusasemalla ja sen läheisyydessä kävelymatkan päässä sijaitsevissa Oulangan kansallispuiston kuvauksellisissa luontokohteissa. Kurssiin kuuluu 30 tuntia opetusta, joka sisältää luento-opetusta, päivittäisiä meditaatioharjoituksia ja retkiä kuvauskohteisiin sekä yhdessä kuvien katselua ja keskustelua. Kurssin tarkempi ohjelma ja käytännön ohjeet lähetetään osallistujille hyvissä ajoin ennen kurssia.

Huomioitavaa

Kurssilla tarvittavat varusteet:

• Kuvausvälineinä vähintään järjestelmäkamera ja siihen lähinnä maisemakuva- ja lähikuvaukseen sopivat objektiivit tai kompaktikamera, jossa voi säätää aukkoa ja valotusaikaa. Jalusta tai hernepussi voi olla hyvä apuväline, jos haluat kuvata pitkillä valotusajoilla esimerkiksi virtaavaa vettä tai ottaa lähikuvia.
Kannettava tietokone, jolle kuvat siirretään kameran muistikortilta ja jota käytetään kuvien pienimuotoiseen editointiin sekä muistitikku kuvien tuomiseksi yhteistä katselua varten. Jos sinulla ei ole kannettavaa tietokonetta, kuvat voidaan siirtää muistitikullesi opettajien koneilla.

•  Vaihteleviin sääolosuhteisiin ja muutaman tunnin päiväretkeilyyn sopiva vaatetus sekä luontoliikuntaan sopivat nilkkoja tukevat jalkineet. Varaa myös lämmintä lisävaatetusta.

• Kevyt reppu kuvausvarusteiden, eväiden, juoman, istuinalustan ja mahdollisten vara/taukovaatteiden kantamiseen. Termospullo ja/tai juomapullo.

Lisätietoja

Jos saavut Kuusamoon julkisilla yhteyksillä saat kimppakyydin opettajilta Kuusamosta Oulangalle, jossa et tarvitse autoa liikkumiseen. Jos saavut jo edellisenä päivänä Kuusamoon voit tiedustella edullista majoitusta Kuusamo-opistolta.

Kurssin vastuullisena järjestäjänä toimii Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto.

Osallistujilla tulee olla vapaa-ajan vakuutus, sillä kesäyliopisto ei vakuuta kurssilaisia.

Hinta

1) 325 €, sisältäen opetuksen, majoituksen kahden hengen huoneessa liinavaatteineen, ohjelman mukaiset ruokailut (aamiainen, lounas ja päivällinen). Yhden hengen huoneessa 380 € (tarjolla rajoitetusti)  
2) 230 €, sisältäen opetuksen, lounaan ja päivällisen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu 23.8.2023 mennessä kotisivujen ilmoittautumislomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla.

Kurssille otetaan max 10 osallistujaa.

Ilmoittautuneille lähetetään pääsääntöisesti viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista kutsu, joka sisältää kurssiohjelman ja laskun (mikäli et ole maksanut kurssimaksua verkossa).

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta peritään puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta. Kurssimaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella.

Ilmoittaudu koulutukseen