Skip to main content

Tietoisesti luonnossa elokuu 2024

Koe luonto uudella tavalla mielen hyvinvoinnin tukena.

Aika ja paikka

elokuu 2024 Kuusamo-opisto
Kurssi alkaa maanantaina klo 9.00 ja päättyy perjantaina klo 13.00. Oppitunteja yhteensä 32.

Kohderyhmä

  • kokeneet ja kokemattomat luonnossa liikkujat, jotka haluavat syventää ja vahvistaa luontokokemuksiaan tietoisen läsnäolon keinoin
  • työelämän tai ruuhkavuosien kiireiset ahkeroijat, jotka tuntevat hyötyvänsä tietoisen läsnäolon mahdollistamasta mielen työrauhasta
  • kaikenikäiset luonnon terveyshyödyistä ja/tai luonnossa liikkumisesta kiinnostuneet
  • tietoisen läsnäolon harjoittajat, jotka ovat kiinnostuneita syventämään harjoittamistaan luontoa hyödyntämällä

Kouluttaja

Kurssin ohjaajat ovat Esko Turkka ja Kari Varkila.
Kuusamo-opiston puitteissa järjestettävä luontoretket ja mindfulness-harjoitteet yhdistävä Tietoisesti Luonnossa -kurssi perustuu ohjaajien vahvaan osaamiseen ja ymmärrykseen hyvinvointia ja luontokokemista edistävien keinojen hyödyistä ja rajoitteista.

Tavoitteet

  • opit hyödyntämään luontoa mielenhallinnan tukena niin kiireisessä työelämässä kuin vaativassa arjessakin
  • opit luonnossa liikkumisen taitoja ja kykysi havainnoida luonnon loputonta monimuotoisuutta kehittyy
  • opit mielen työrauhaa edistäviä tietoisuustaitoja ja tietoista läsnäoloa vahvistavia harjoitteita hyödynnettäviksi riippumatta elämäntilanteestasi ja siitä missä olet

Sisältö

Luonto on ehtymätön hyvinvoinnin ja mielen työrauhan lähde. Mahdollisuudet sen hyödyntämiseen kasvavat merkittävästi, kun avuksi otetaan mindfulness eli tietoisen läsnäolon taidot. Kuusamo-opiston Tietoisesti Luonnossa -kurssilla esitellään tietoiseen läsnäoloon perustuvia mahdollisuuksia kokea luonto uudella tavalla mielen hyvinvoinnin tukena.

Kurssi koostuu päivittäisistä valmistavista osioista, joissa käsitellään luontoliikkumista ja luonnon terveysvaikutuksia sekä perehdytään mindfulnessin periaatteisiin ja tietoisen läsnäolon mahdollistaviin harjoitteisiin. Kurssipäivinä tehdään myös 3 – 5 tunnin mittaisia luontoretkiä Kuusamon upeimpiin luontokohteisiin ja niiden aikana harjoitellaan tietoisuustaitoja ja opitaan monipuolisesti turvallista ja kokemuksellista luonnossa liikkumista. Kurssiin ei liity vaativia fyysisiä ponnistuksia tai suoriutumispaineita. Kurssin painopiste on hyvinvoinnin edistämisessä eikä sillä suoranaisesti käsitellä sairauksien ehkäisyä tai hoitoa.

Luonto tukee mielen hyvinvointia
Kuusamon ainutlaatuinen luonto ja sen kokeminen tietoisen läsnäolon taidoilla vahvistettuna antavat niin kokemattomalle kuin kokeneellekin luonnossa liikkujalle mahdollisuuden oppia hyödyntämään luontoa uusin tavoin mielen hyvinvoinnin ja sen työrauhan tukena. Tietoisesti Luonnossa kurssilla Kuusamon ainutlaatuisessa oppimisympäristössä hankitut taidot ovat osallistujien myöhemmin hyödynnettävissä niin lähiluonnossa kuin erämaassakin.

Päiväretket edellyttävät fyysistä kykyä liikkua helpoilla reiteillä 3 – 5 tuntia kestäviä retkiä. Retkillä hyödynnetään Kuusamon lähialueilla olevia valmiita vaelluspolkuja, mutta osa retkistä suuntautuu merkittyjen polkujen ulkopuolelle mielenkiintoisiin ja näyttäviin luontokohteisiin. Tietoisuusharjoituksissa hyödynnetään alueen monimuotoista ja ainutlaatuista luontoa ja haetaan kunkin päivän teemaan sopivat reitit ja hiljentymiskohteet.

Huomioitavaa

Varusteet

  • Vaihteleviin sääolosuhteisiin ja muutaman tunnin päiväretkeilyyn sopiva vaatetus sekä luontoliikuntaan sopivat nilkkoja tukevat jalkineet.
  • Kevyt reppu eväiden, juoman, istuinalustan ja mahdollisten vara/taukovaatteiden kantamiseen.

Lisätietoja

Pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja.

Hinta

1) 420 €, sisältää opetuksen, majoituksen kahden hengen huoneessa liinavaatteineen, ruokailut (aamiainen, lounas/retkieväät ja päivällinen) ja saunan

2) 310 €, sisältää opetuksen, lounaan/retkieväät ja päivällisen

3) 280 €, sisältää opetuksen ja lounaan/retkieväät.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 10€/vrk.
Majoittuminen sunnuntaina sisältyy kurssimaksuun.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu 23.7.2023 mennessä kotisivujen ilmoittautumislomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla.

Ilmoittautuneille lähetetään pääsääntöisesti viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista kutsu, joka sisältää kurssiohjelman ja laskun (mikäli et ole maksanut kurssimaksua verkossa).

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta peritään puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta. Kurssimaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella.

Ilmoittaudu koulutukseen